Kunnen we echt spreken van een coronacrisis?

Welkom terug! 
Zit er een financiële crisis aan te komen? Zo eindigde ik mijn vorig blogartikel en beloofde ik jullie om daar een antwoord op te geven. Hopelijk is de schade niet zo groot als we denken.

Impact Belgische economie

De coronacrisis heeft een grote impact op heel wat sectoren, zoals toerisme en horeca. Ook winkels en bedrijven krijgen het zwaar te verduren en dan spreken we nog niet over de evenementen. Er is veel meer omzetverlies doordat bedrijven en winkels niet kunnen openen en evenementen niet kunnen doorgaan. Zo lopen bedrijven meer risico op een faillissement. 
Veel investeringen worden uitgesteld omdat bedrijven ongerust zijn over het verdere verloop van hun inkomsten. Ze houden hun centen liever voor nodige zaken en voor hun verliezen door de corona-epidemie.
Een derde gevolg is dat veel sectoren problemen hebben met toeleveringen en voorraadtekorten. Ze staan in verbinding met andere bedrijven, maar die draaien niet, dus kunnen ze daardoor zelf ook niet goed functioneren. Ook las ik vanmorgen in de krant dat er zo'n 180000 Belgen dreigen hun job te verliezen. Allemaal gevolgen die een grote impact hebben op onze economie. 

Een voordeel voor ons, consumenten, is dat de brandstofprijzen dalen. Benzine is sinds het begin van het jaar gedaald. Onze elektriciteitsprijs is ook gedaald. Er werd minder elektriciteit verbruikt omdat bedrijven stillagen. Voor andere producten en diensten blijven de prijzen normaal of worden ze iets duurder.

Coronacrash

De coronacrisis heeft ook een grote impact op onze beurzen. De aandelen, vooral over de meest getroffen sectoren zoals toerisme, zijn erop achteruitgegaan. Er wordt van deze sectoren verwacht dat ze het heel slecht gaan doen de komende maanden en aandeelhouders gaan hun aandelen willen verkopen. Dat wil zeggen meer aanbod op de beurs, dus de waarde van een aandeel gaat dalen. Een daling is heel normaal, want de beursprijzen kunnen heel hard schommelen. Heel uitzonderlijk is er eens een hele extreme daling, de bekendste gebeurde in 1929, de beurscrash van Wall Street. 

In de jaren '20 was er een enorme economische bloei. Bedrijven en fabrieken draaiden op volle toeren en de werkloosheid was laag. Mensen gingen massaal aandelen kopen en het gevolg was dat er een geweldige koersstijging was. Op het eind van de jaren twintig stonden de koersen totaal niet meer in verhouding tot de reële waarde van de bedrijven. De producten waarin mensen hadden geïnvesteerd, waren vooral duurzame producten. Wanneer de meeste mensen die producten hadden, raakte de markt verzadigd. Bedrijven gingen failliet. Mensen verkochten massaal hun aandelen, anders waren ze niets meer waard. Mensen verloren bijna al hun (spaar)geld. Zo konden leningen bij banken ook niet meer terugbetaald worden. Banken gingen ook failliet en er ontstond een massale werkloosheid. 


De financiële crisis zal voor veel negatieve gevolgen zorgen. Al verwachten experten wel dat deze crisis veel erger zal zijn dan die van 2008-2009. De echte financiële gevolgen zullen we pas duidelijk merken nadat het ergste van deze corona voorbij is in heel de wereld. Zal er dus een financiële crisis komen? Ja, maar hopelijk valt deze mee voor iedereen!

Charging Bull op Wall Street

Bibliografie

FOD Economie (08/05/2020). Economische impact van het coronavirus. Geraadpleegd via https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/economische-impact-van-het

Remmery, S. (2020). Hoe voelen we corona in onze portefeuille? "Laagste brandstofprijzen in meer dan een jaar tijd, maar andere zaken zullen mogelijk duurder worden". Geraadpleegd via https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200227_04867641

Het Nieuwsblad (15/04/2020). Coronacrisis zet economie op haar kop: hoe het virus (onverwacht) de prijzen beïnvloedt. Geraadpleegd via https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200415_04923264

Van Droogenbroeck, M. (22/04/2020). Ook de beurs heeft last van corona. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/22/corona-beurs/

Vanslembrouck, P. (2017). Geschiedenis 5 [cursus] (pp 36-37). Kuurne: Spes Nostra

Reacties

Populaire posts van deze blog

We spelen een spel vandaag.

De nieuwe frontlijn

Een psychologisch spel