Wonderen van moeder natuur

De natuur kan toch zo mooi zijn! Vandaag hebben drie vogeltjes hun eerste vliegkunsten kunnen uittesten uit ons vogelkastje. Voor hen start een nieuw leven, zonder zich ervan bewust te zijn in welke situatie de mens nu leeft. Niet alleen is er nieuw leven, maar de natuur herstelt zich ook in deze coronatijden en dat zal ik tonen met indrukwekkende beelden. 

Himalaya

De lockdown in India heeft ervoor gezorgd dat inwoners van de noordelijke deelstaat Punjab de besneeuwde toppen van het Himalayagebergte kunnen zien. Er is veel luchtvervuiling in India, maar doordat de industrie is stilgevallen, is er minder uitstoot van broeikasgassen. Dit leidt tot een betere luchtkwaliteit, waardoor de inwoners voor het eerst in decennia het gebergte vanop een afstand kunnen zien. 

Afbeelding
Himalayagebergte

Zeeraket

In ons land hebben we ook een opvallend natuurfenomeen. Het gaat over de zeeraket, een klein plantje met kleurige bloemetjes die naar honing ruikt. Het plantje houdt zand op en speelt zo een belangrijke rol in de duinvorming. Het krijgt nooit de kans om te groeien aan de Belgische kust, want het wordt altijd vertrappeld of omgewoeld door mensen. Door de maatregelingen mogen we niet meer naar de kust gaan, dus heeft het plantje zijn tijd gekregen om te groeien. Iets wat anders nooit gebeurd zou zijn. 

Zeeraket: kennis en weetjes | Ecomare Texel
Zeeraket

Helder water

Ook in Venetië zien we iets spectaculairs. Door de lockdown in Italië komen er geen toeristen naar de stad. Dat betekent minder verkeer van veerboten, motorboten en grote schepen en dus ook minder watervervuiling. Hierdoor werd het water helderder in de waterkanalen van Venetië en kunnen de inwoners vissen en zelfs kwallen zien. Dit fenomeen merken we niet alleen in Venetië, ook andere waterdieren, zoals dolfijnen komen dichter zwemmen bij de kust of op plaatsen waar ze normaal niet voorkomen. 

Natuur herovert Venetië: helderblauw water, vissen en broedende ...
helder water in Venetië

De natuur past zich aan aan de mensen en dat zie je duidelijk in bovenstaande voorbeelden. De natuur blijft de mens altijd verrassen. We weten al veel over hoe de wereld in elkaar zit en functioneert. Vroeger wist de mens nog niet zo veel omdat ze de middelen nog niet hadden. In de oude geschriften vonden wetenschappers terug dat de mens dacht dat de aarde plat was in de oudheid. Het bewoonbare gedeelte dreef in een oceaan en aan de rand kon je van de aarde vallen. Pythagoras was de eerste persoon die zei dat de aarde bolvormig was en werd gevolgd door Plato en Aristoteles. We kunnen nog veel leren en er valt nog zoveel te ontdekken, maar laat ons vooral stellen dat de aarde en de natuur iets heel prachtig is!


Bibliografie

Calluy, K. (10/04/2020). Indiërs zien toppen van de Himalaya voor het eerst in decennia dankzij coronamaatregelen. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/10/indiers-zien-toppen-van-de-himalaya-voor-het-eerst-in-decennia-d/


De Standaard (16/03/2020). Venetiaanse kanalen glashelder na lockdown door corona. Geraadpleegd via https://www.standaard.be/cnt/dmf20200316_04891195

Platte aarde (2020). Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Platte_Aarde

Reacties

  1. Hey Lies,

    Mooi om eens goed nieuws te zien tijdens de coronatijden! :)

    Groetjes, Aicha.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

We spelen een spel vandaag.

De nieuwe frontlijn

Een psychologisch spel