Coronababy's

Dag 54 in quarantaine: we verlangen weer om met vrienden bijeen te komen, om weer daguitstappen te maken en vooral om weer naar het nieuws te kunnen luisteren zonder dat het thema corona aan bod komt. De vraag dat ik mezelf veel stel is: 'Wat zal er gebeuren na corona?' Seksuologen zeggen dat het twee kanten op kan gaan: meer huwelijken of meer scheidingen? Ook iets waar we geen zekerheid over hebben, zal er al dan niet een babyboom komen na corona?


Babyboom

Een babyboom is een plotse, hele sterke toename in het geboortecijfer, wordt ook wel geboortegolf genoemd. Zo'n fenomeen merken we rond de 9 maanden na een crisis. Nu we met z'n allen thuis zitten, bestaat de kans dat er meer sprake is van intimiteit. Partners hebben meer tijd voor elkaar en zullen meer dingen gaan bespreken. De kans bestaat ook dat er geen babyboom komt. Het coronavirus kan worden overgedragen bij lichamelijk contact en kan zo mensen afschrikken om intiem contact te hebben. Ook kunnen koppels ontdekken in deze tijd dat ze niet bij elkaar passen doordat ze constant bij elkaar zijn. De kans op scheidingen is dus ook groot. Niet alleen bij deze grote crisis spreken ze over een babyboom, gedurende de geschiedenis heeft dit fenomeen zich wel vaker voorgedaan.

Historische context

De allerbekendste babyboom is die na de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om mensen die geboren zijn tussen 1945 en 1960. Een eerste verklaring voor dit fenomeen is dat vrouwen hun kinderwens zouden hebben uitgesteld tot na de oorlog. Zo kregen vrouwen op hetzelfde ogenblik kinderen en dit op een iets oudere leeftijd dan gemiddeld. Door de groeiende welvaart en door het naoorlogse optimisme kan het ook zijn dat mensen meer gaan denken aan een kinderwens. Dit is een tweede verklaring. Er waren betere economische omstandigheden waardoor mensen zich ook meer kinderen konden veroorloven.
De gevolgen van deze babyboom waren enorm. In de jaren '50 waren de lagere scholen overvol. In de jaren '70 werden veel meer huizen gebouwd en sinds 2000 merken we veel meer gepensioneerden. 

Onderwijs in de stad: enkele opvallende cijfers verzameld | X, Y ...


Er vinden ook nog veel kleine babybooms plaats. Zo heb je na een orkaan of andere natuurramp dat mensen weer wat meer op hun gemak zijn en dat leidt tot een kleine stijging van het aantal baby's in dat land. Dit fenomeen komt veel voor, maar op kleinere schaal. Het wordt momenteel nog in twijfel getrokken of er echt een grote babyboom komt na corona, maar dat merken we pas binnen een jaar. 

Bibliografie

Cardoen, S. (2020). Wat wordt het na de coronacrisis: een heuse babyboom of komt er een scheidingsgolf op gang. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/20/de-coronacrisis-als-ultieme-relatietest/

Verhaeghe, M. (2020). Demografische ontwikkelingen en maatschappelijke verandering [cursus](pp. 140-142). Kortrijk: Vives. 

Centraal Bureau voor de Statistiek (2012). Babyboomers: indrukken vanuit de statistiek [nota]. Geraadpleegd via file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/babyboomers.pdf 

Reacties

Populaire posts van deze blog

We spelen een spel vandaag.

De nieuwe frontlijn

Een psychologisch spel