De nieuwe frontlijn

In ons land nemen we maatregelen om de corona epidemie te kunnen tegenhouden en het dodental te beperken. Wij, westerse landen, panikeren omdat er al zoveel doden zijn gemeld bij ons. Het valt op dat er weinig nieuws komt uit de ontwikkelingslanden. Hoe zou de situatie daar zijn?

Ecuador

Toen ik eergisteren naar het journaal op Eén keek, zag ik verschrikkelijke beelden uit Ecuador. 
Ziekenhuizen in het land kunnen de druk niet meer aan en er is totale chaos. De inwoners voelen zich in de steek gelaten door hun overheid. Door de politieke instabiliteit in het land zijn burgers bang om te gaan praten met de overheid. Daarom proberen ze zich zoveel mogelijk met basismiddelen te voorzien. De chaos zorgt ervoor dat het ophalen van lijken moeilijk verloopt. Mensen liggen dood op straat en crematoriums liggen vol met doden die nog gecremeerd moeten worden.

Getuigenis van Cale:

                      "Ik heb hem gesmeekt om een bed te voorzien voor mijn zus. 
                      Hij zei: Doe het niet. Breng je zus niet naar het ziekenhuis. 
                      Ik garandeer je dat ze daar zal sterven."

We zien in ontwikkelingslanden dat er ook nog onvoldoende mensen getest worden en er te weinig onderzoeken worden gedaan naar een oplossing. Ecuador heeft een kleine testcapaciteit, volgens bronnen zou het aantal besmettingen op 22719 liggen en het aantal doden op 576. Op het filmpje hieronder zal je zien dat er natuurlijk veel meer doden zijn, dan dat de cijfers beweren. Het echte aantal doden en besmetten zullen we nooit weten in de ontwikkelingslanden, maar de situatie is wel zeer ernstig en erbarmelijk. 

Massagraven

Met de coronacrisis merken we al dat er heel veel doden zijn gevallen. In België zien we ook dat de crematoriums veel meer werk hebben en dat er veel meer mensen begraven moeten worden. In New York begroeven ze 40 onbekende coronadoden in een massagraf. Ook in Brazilië wordt er gebruik gemaakt van massagraven. Er zijn in de stad Manaus al gemiddeld 100 begrafenissen per dag. Ik kan nog heel veel voorbeelden geven over de massagraven ten gevolge van corona. Massagraven komen de laatste decennia minder en minder voor. Er zijn veel bewijzen van massagraven uit het verleden, onder andere ook van de Zwarte dood:

Massagraf van Lincolnshire

In het Engelse Lincolnshire is eind november een massagraf ontdekt met slachtoffers van de Zwarte dood. Er werden 48 personen teruggevonden, waaronder 27 kinderen. De Zwarte dood, of beter bekend als de pest, is net zoals corona een pandemie. Het vond plaats tussen 1346 en 1351 en heeft veel slachtoffers gemaakt. Ongeveer 100 miljoen mensen kwamen om door deze bacterie. Het grootste verschil tussen corona en de pest is dat corona veroorzaakt is geweest door een virus en de pest door een bacterie. De pest werd verspreid door vlooien, vooral via ratten. Zowel corona als de pest komen allebei uit Azië overgewaaid en hebben zo Europa bereikt via Italië. 

Massagraf met slachtoffers van de Zwarte Dood ontdekt ...
massagraf van Lincolnshire


In het nieuws en in de media laten ze ons niet veel zien van hoe de situatie eraan toe gaat in ontwikkelingslanden. De situatie is daar veel erger dan hier. Ik maak me minder zorgen over de toestand in Europa, maar vooral over de situatie in Latijns-Amerika en Afrika. Laten we daarom oproepen tot solidariteit. We moeten hulporganisaties in die landen steunen. Op zes mei is er een documentaire 'Corona: de nieuwe frontlijn' op Canvas waarin de situatie in verschillende ontwikkelingslanden wordt getoond. Ik zal zeker kijken en ben heel benieuwd, hopelijk wordt de situatie snel beter in de ontwikkelingslanden en wordt er via de media wat meer getoond over die landen zodat we ze meer kunnen steunen!

Bibliografie

Verluyten, G. (2020). Rudi Vranckx over coronacrisis in Ecuador: "Zelfs ophalen van lijken op straat moeten burgers zelf organiseren". Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/27/rudi-vranckx-over-de-coronacrisis-in-ecuador-zelfs-het-ophalen/

Vrt (27 april 2020). Het journaal [video]. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-journaal/2020/het-journaal-het-journaal-19u-20200427/#close

De telegraaf (23 april 2020). Massagraf voor coronadoden in Brazilië gefilmd [video]. Geraadpleegd via  (https://www.telegraaf.nl/video/1026354211/massagraf-voor-coronadoden-in-brazilie-gefilmd

Lambert, P. (2020). New York begraaft onbekende coronadoden in massagraf op Hart Island. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/10/massagraf-new-york/

Zwarte dood (2020). Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood

Reacties

  1. Hey Lies, schrijnend toch om zulke beelden te zien? Voor ons een ver-van-mijn-bedshow, voor hen de harde realiteit. Interessant, maar tegelijk ook tragisch hoe je de link legt met de massagraven van enkele eeuwen geleden. Hoe hard is het niet om te beseffen dat we zoveel meer middelen hebben dan in de 14de eeuw en de toestand in sommige landen toch vergelijkbaar is met de toestand toen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

We spelen een spel vandaag.

Een psychologisch spel