We spelen een spel vandaag.

Waar hou jij jou mee bezig in deze coronatijd? Met studeren? Gezellig iets drinken op je terras in de tuin? Sporten? Of liever gewoon iets anders? Het blijkt wel dat meer en meer jongeren beginnen te gamen omdat ze volledige dagen thuis zitten.

Gameverslaving

Terwijl ik al met mijn gedachten in de blok zit en stilaan begin te beseffen dat ik over twee weken al mijn eerste examen heb, zit mijn broer rustig bijna niets te doen voor school. Hij zit in het vijfde middelbaar en weet zelfs nog niet of hij examens heeft. Hij krijgt iedere week een paar opdrachten van school, maar in één voormiddag zijn zijn opdrachten afgerond. Hij moet dan voor de rest van de week niet meer aan school denken. Een luxeleven noem ik dat. Voor de rest zit hij achter zijn computer te gamen.


Waarom is gamen zo verslavend? | willemweverDoor het wegvallen van school en heel wat andere activiteiten, zitten jongeren thuis. Schoolopdrachten moeten de meeste maken via de computer en contact houden met vrienden gebeurt meestal via video. Jongeren zitten zo meer op hun computer en dat leidt tot meer gamen. In het journaal op Eén zei Wim De Vilder dat 77% van de kinderen boven de 12 jaar toegeeft dat ze meer spelletjes spelen tijdens corona. Ook ouders merken dat hun kinderen meer gamen, maar dan is het de taak van de ouders om dit binnen de perken te houden en te zorgen dat het geen verslaving wordt. 

Lang gamen is niet goed voor je ogen. Beeldschermen zoals een computer, televisie of smartphone zenden blauw licht uit. Dat blauw licht bevat veel energie, waardoor je ogen zich moeten inspannen om dit licht te verwerken. Op lange termijn kan dit leiden tot slaapproblemen en een achteruitgang van je ogen. Voldoende afstand van je beeldscherm houden is ook heel belangrijk. 

Internet

We kunnen ons nu niet meer inbeelden hoe het zou zijn zonder internet. Geen spelletjes meer op het internet, alle informatie gaan opzoeken in de bib... Het internet zoals we nu kennen, het World Wide Web is pas uitgevonden in 1989 door Tim Bernets-Lee. Pas daarna konden mensen thuis internet gebruiken. Dit is slechts 30 jaar geleden en wij kunnen ons in deze tijd geen wereld zonder internet voorstellen.

Tim Berners-Lee - Wikipedia
Tim Bernets-Lee

Ook even vermelden dat games al werden gespeeld voor het internet bestond, denk maar aan Pac-Man, Tetris, Asteroids, Breakout. Daar heb je geen internet voor nodig en zijn ook heel toffe spelletjes, al zeg ik het zelf. 

Met dit blogartikel zeg ik zeker niet dat jullie niet meer mogen gamen. Ieder zijn eigen hobby, maar hou het wel binnen de perken, gebruik je verstand en let vooral goed op voor je ogen.

Bibliografie


Reluxer (09/11/2018). Is gamen slecht voor je ogen? Geraadpleegd via https://reluxer.nl/blogs/news/is-gamen-slecht-voor-je-ogen

Tim Bernets-Lee (2020). Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

Retro-gaming (2020). Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Retro-gaming

Reacties

Populaire posts van deze blog

De nieuwe frontlijn

Een psychologisch spel