It's my birthday

Welkom terug bij mijn volgend blogartikel! Zoals jullie kunnen zien in de titel, is het vandaag mijn verjaardag😍



mijn vierde verjaardag

Maatregelen

Ik kan vandaag 19 kaarsjes uitblazen. Jammer genoeg wel alleen met mijn gezin, want de maatregelen staan nog niet toe dat ik dit met mijn familie kan vieren. Wel goed nieuws is dat de maatregelen vandaag voor de eerste keer versoepelen. Laten we eens op een rijtje zetten, wat we vandaag meer mogen dan gisteren:


3 mei:
  • Social distancing van 1,5 meter tussen personen
  • Mondmaster dragen indien je jou in de openbare ruimte bevindt en de social distancing niet kan worden gegarandeerd
  • Zoveel mogelijk thuis blijven, telewerk is aangeraden
  • Enkel essentiële verplaatsingen (werk, apotheek, post, etenswaren aankopen, tanken...)
  • Handen voldoende wassen
  • Als je ziek bent, blijf je thuis
  • Drukke plaatsen vermijden
  • Sporten in de buitenlucht mag je doen met één vriend, maar zonder contact of met personen waarmee je onder hetzelfde dak woont
4 mei:
  • Mondmasker/sjaal verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers vanaf 12 jaar.
  • Ondernemingen uit niet-essentiële sectoren mogen opnieuw opstarten.
  • Naai-en stofwinkels mogen weer openen.
  • Telewerk blijft aangeraden
  • Sporten in de buitenlucht mag weer met twee vrienden.
Zoals je wel merkt, is er niet zo veel veranderd.

Op deze dag

Voor mij is 4 mei een zeer speciale dag, maar doorheen de eeuwen kwam deze datum niet enkel speciaal voor mij, maar ook voor vele anderen. Welke gebeurtenissen speelden zich dan nog allemaal af in het verleden op 4 mei?

1. De doop van Willem van Oranje

Willem van Oranje - Wikipedia
           Willem van Oranje           
Eerst en vooral is het de dag waarop Willem van Oranje, of toen nog Willem van Nassau, gedoopt werd. Maar wie was Willem van Oranje eigenlijk?

Hij was geboren in het jaar 1533 als oudste zoon van Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. Willem van Nassau was een welgestelde man. Zijn neef stierf in 1544 die in het bezit was van het prinsdom Orange in Frankrijk. Hij had geen erfgenamen, daarom erfde Willem van Oranje al zijn titels en gebieden over. De koning die in die tijd heerste over deze gebieden, was Filips II, een heel katholieke man. Graaf Willem van Oranje mocht de gebieden erven, maar dan moest hij wel katholiek opgevoed worden in Brussel. Dit was de enige voorwaarde die Filips II had voor Willem.

In 1566 speelde zich de beeldenstorm af van katholieke heiligen door protestanten. Als reactie stuurde koning Filips II zijn Spaans leger. Willem van Oranje vluchtte op dat moment naar zijn thuisbasis in Dillenburg. Op dat moment begonnen zich ook opstanden te vormen tegen Filips II in de Nederlanden met Willem van Oranje als leider. Hij stelde aanvalsplannen op en zorgde voor geld en middelen voor de legers. Willem van Oranje had een sterk leger en kon veel steden innemen, maar in 1584 werd hij om het leven gebracht door twee schoten van Balthasar Gerards.

2. Bouw van het Koninklijk Observatorium van Greenwich

Koninklijk Observatorium van Greenwich - Wikipedia
Koninklijk Observatorium van Greenwich
In 1675 gaf koning Charles II de opdracht voor de bouw van het Koninklijk Observatorium van Greenwich. Dit gebouw wordt als meetpunt gezien voor de meridiaan van Greenwich, die van pool naar pool loopt. Het is pas in 1884 dat ze de meridiaan als internationale nulmeridiaan hebben gekozen.

Honderd jaar later, in 1984, hebben wetenschappers gebruik gemaakt van de IERS-referentiemeridiaan. Dat is momenteel onze internationale nulmeridiaan. Die wordt nu gebruikt bij cartografie en ons gps-systeem. Het was de bedoeling dat deze gelijk ging lopen met de meridiaan van Greenwich, maar door een meetfout wijkt die ongeveer 102 meter af.


Naast deze twee gebeurtenissen zijn er ook nog andere belangrijke dingen gebeurd, zoals de geboorte van Jan Olieslagers en First Lady Julia Tyler, de treinramp bij Schiedam, de Nationale Dodenherdenking in Nederland, eerste demonstratie van de fonograaf... We kunnen er een geschiedenisboek over schrijven. Eens benieuwd wat er gebeurd is op jouw verjaardag? Kies je geboortedatum op deze website: https://vandaagindegeschiedenis.nl/

Bibliografie

4 mei (2020). Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/4_mei

Vandaag in de geschiedenis (2020). Historiek. Geraadpleegd via https://vandaagindegeschiedenis.nl/4-mei/

Decre, H., Santens, T., Truyts, J., & Paelinck, G. (2020). Liveblog- Exitstrategie voor ons land bekendgemaakt: "Lange periode van transitie voor de boeg." Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/24/liveblog-24-april/

Schooltv. Geraadpleegd via https://schooltv.nl/files/Infoblok/Bovenbouw_PO/2013_d_WO_NTR_404226_venz_willemvanoranje.pdf

Meridiaan van Greenwich (2020). Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Meridiaan_van_Greenwich

IERS referentiemeridiaan (2020). Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/IERS-referentiemeridiaan

Reacties

Populaire posts van deze blog

We spelen een spel vandaag.

De nieuwe frontlijn

Een psychologisch spel