Financieel fiasco

"De belastingbetaler zal niet opdraaien voor deze crisis." Dit zei van Alexander De Croo in Gert Late Night op 4 mei. Toen ik dit hoorde, dacht ik bij mezelf: 'Wie zal er dan wel opdraaien voor deze crisis?' De staat zal nog meer schulden hebben, want er worden constant veel kosten gemaakt en er komen momenteel amper inkomsten binnen. Die inkomsten zijn vooral belastingen van de bevolking en boetes, dus als dit er niet is, wat zorgt er dan wel voor een oplossing? De coronacrisis laat zich financieel vooral bij zelfstandigen zien, maar hoe zit dat dan bij mensen in armoede?

Budget onder druk

Armoedebarometer kleurt donkerrood: “680.000 Vlamingen leven in ...Armoede is momenteel nog altijd een taboe in ons land, maar is wel een thema waar we als sociaal werker mee te maken zullen hebben. De coronacrisis zal mensen in armoede heel hard treffen. Wie nog maar juist kan rondkomen op het einde van de maand, ook al werkt die persoon, zal met de tijdelijke werkloosheidsuitkering het nog moeilijker hebben. In corona zitten we met z'n allen voltijds thuis, de energie-en watertellers blijven draaien op volle toeren. Wat wil zeggen dat gezinnen die facturen moeten blijven betalen. Mensen in armoede zijn extra kwetsbaar voor het virus, want vaak hebben ze al andere voorgaande medische problemen. 

Zelfstandigen en bedrijven hebben het ook moeilijk, dus de kans is groot dat er mensen ontslagen zullen worden. Dat zou leiden tot een stijging van de werkloosheid. Een werkloosheidsuitkering zorgt voor veel minder inkomen en is ook niet vastgezet en blijft dalen in de tijd.

Armoedebestrijding doorheen de jaren

Als we terugkeren naar de middeleeuwen, zien we dat daar al gezorgd werd voor de armen. De zeven werken van barmhartigheid:

  1. De dorstigen laven
  2. De hongerigen spijzen                          
  3. De naakten kleden
  4. De vreemdelingen herbergen
  5. De zieken verzorgen
  6. De gevangen bezoeken    
  7. De doden begraven

Zeven werken van barmhartigheid - Wikipedia
De zeven werken van barmhartigheid van Meester van Alkmaar

Deze werden vooral opgenomen door de kloosters en parochies. Later geraakte alles meer in de handen van leken en de overheid.

In de 19de eeuw zien we een grote solidariteit ontstaan tussen de mensen. Mensen konden zich vrijwillig aansluiten bij een kas, de voorlopers van de latere ziekenfondsen en vakbonden. Productiecoöperatieven zorgden voor betaalbare basisproducten. Later ontstonden ook de eerste sociale wetten.

Op 28 december 1944 werd de Besluitwet goedgekeurd. Hiermee werd de sociale zekerheid georganiseerd en voor alle werknemers verplicht gemaakt. Elke werknemer had nu recht op een werkloosheidsuitkering, ziekte-en invaliditeitsuitkering en kinderbijslag. Pas in 1974 werd dan het recht op een bestaansminimum ingevoerd, later leefloon genoemd.

De coronacrisis neemt een grote hap uit ons overheidsbudget door de stilliggende economie en alle uitkeringen die daaruit volgen. Zit er een financiële crisis aan te komen? Dat zal ik jullie in mijn volgend blogartikel proberen duidelijk te maken. Tot dan!

Bibliografie

Verhulst, G., & Cook, J. (4 mei 2020). Gert Late Night [TV-uitzending]. Antwerpen: VIER. 

Van Collie, A. (2020). Wereldwijd zijn mensen in armoede kwetsbaarder voor corona. Geraadpleegd via https://www.mo.be/nieuws/mensen-armoede-wereldwijd-vatbaarder-en-kwetsbaarder-voor-corona

Verhees, S. (2020). Alleenstaande mama strijdt tegen corona: 'Vergeet ons niet'. Geraadpleegd op https://sociaal.net/verhaal/alleenstaande-mama-strijdt-tegen-armoede-en-corona-vergeet-ons-niet

Leefloon (2020). Geraadpleegd op https://nl.wikipedia.org/wiki/Leefloon

Zeven werken van barmhartigheid (2020). Geraadpleegd op https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeven_werken_van_barmhartigheid

Dekeyzer, K. (2019). Sociale instituties [cursus](pp. 20-22). Kortrijk: Vives. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

We spelen een spel vandaag.

De nieuwe frontlijn

Een psychologisch spel